Agenda (incl evenementen)

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Pro-actie heeft tot doel:

het vroegtijdig en structureel voorkomen en beperken van risico’s.

Dit wordt gedaan door:

  • Advisering op het gebied van fysieke en externe veiligheid in ruimtelijke ontwikkelingen, infrastructurele projecten en bouwinitiatieven
  • Risico-inventarisatie en –analyse.
  • Risicocommunicatie.

Door een pro-actieve houding aan te nemen wil de brandweer al in een pril stadium van een ruimtelijke ontwikkeling, een infrastructureel project of een bouwinitiatief betrokken worden. Op die manier kan de brandweer dan een advies uitbrengen dat gericht is op het totale plangebied in plaats van op afzonderlijke objecten. Met structureel wordt bedoeld dat het betrekken van de brandweer bij voorkeur is weggezet in een proces; in een werkafspraak. Alleen dan wordt er immers voor gezorgd dat al vroegtijdig over veiligheid is nagedacht.

Het advies van de brandweer in bovengenoemde projecten richt zich grofweg op twee soorten veiligheid:

  • fysieke veiligheid
  • externe veiligheid.

Fysieke veiligheid is de veiligheid van uw dagelijkse woon- en werkomgeving. Denk hierbij aan de brandveiligheid van uw woning, de bereikbaarheid van wijken, de benodigde bluswatercapaciteit, enzovoort.

Externe veiligheid richt zich op het risico dat een risicobron naar haar omgeving toe vormt. Een voorbeeld daarvan is een industriële activiteit die een risico vormt voor een naastgelegen woonwijk. De brandweer probeert dit soort risico’s zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken door vroegtijdig eisen en wensen kenbaar te maken.

Risico-inventarisatie en –analyse richt zich met name op bestaande risico’s. Door te inventariseren wordt duidelijk waar zich risico’s bevinden en door analyse worden risico’s (in samenhang) inzichtelijk gemaakt. Wanneer risico’s inzichtelijk zijn, kan de brandweer daar vervolgens over communiceren met gemeente en burger.

Advertenties

logo gemeente stein
provincie limburg logo
sos112
300x250 aangepast
focus
logo watdoejijbijbrand lc
natuurbrandthermometer

Zoeken